שאלה שאנו נשאלים הרבה פעמים היא- מי משלם על שבת חתן? הורי החתן או הורי הכלה או חצי חצי? הבאנו לכם כאן את כל המנהגים והדעות של חלוקת העלויות של השבת חתן:
משפחות רבות מארגנות לפני או אחרי חתונת בנם, אירוע שנקרא "שבת חתן". מדובר באירוע מסורתי, במהלכו זוכה החתן לעלות לתורה בבית הכנסת ולאחר מכן עורכים לכבודו ארוחה מיוחדת במקום או בבית המשפחה.
ישנן משפחות שמציינות את האירוע כבר ערב לפני, ביום שישי בארוחה משפחתית גדולה בבית הורי החתן, כאשר בבוקר שבת הולכים בני המשפחה של החתן והכלה לבית הכנסת, ולאחר מכן חוזרים שוב אל בית הורי החתן, לארוחת בוקר-צהריים.
בדרך כלל, על מנת להימנע מטרחה גדולה נהוג שבני המשפחה אינם מכינים את האוכל לארוחות בעצמם, אלא מזמינים שירותי קייטרינג מראש.
מי בד"כ מכין את הדברים בשבת חתן?
במענה על השאלה מי משלם על שבת משפחת החתן דואגת להזמין את השירות, באופן כזה שהוא יגיע אל בית המשפחה לפני כניסת השבת וכמובן יתאים להגשה הן במהלך השישי והן במהלך השבת, מבלי שייהרס ומבלי שייגרם לו נזק.
על מנת שיהיה ניתן להגיש את האוכל במהלך שישי ושבת, מבלי שיהיה צורך לבשל אותו ומבלי שייהרס, מקבלים מהקייטרינג לשבת חתן או דואגים באופן עצמאי לתנור שבת ולפריטים אחרים שיאפשרו לשמור עליו מוכן להגשה במהלך סופשבוע.
השאלה הנשאלת היא, מי אחראי על העלויות השונות במהלך שבת חתן. מאחר ומדובר בהוצאה כלכלית לא קטנה, לא פעם המשפחות מתלבטות מי אמור לשלם על האירוע.
צריך לזכור, מלבד הוצאות על קייטרינג, הרי שיש מקרים מסוימים בהם בני משפחה שמתגוררים באזורים רחוקים, צריכים ללון קרוב לבית המשפחה בו נערך האירוע, זאת על מנת שלא יצטרכו לנהוג בשבת.
אילו עלויות יש לאירועי שבת חתן וכיצד הן מתחלקות?
ברמת העיקרון, יש שתי הוצאות גדולות לאירועי שבת חתן. הוצאה אחת היא שירותי קייטרינג. הוצאה שנייה מתייחסת ללינה עבור אורחים שמגיעים מרחוק. סביר להניח שלא יהיו הוצאות אחרות, כמו באירועים אחרים.
למשל, לא יהיו הוצאות על השכרת מקום, מאחר והאירוע נערך בבית כנסת ובבית המשפחה ולא באולם או גן אירועים.
העלויות לגבי קייטרינג תלויות בכמות הארוחות שמזמינים מהחברה. כאמור, יש משפחות שמזמינות ארוחת שישי ואוכל לשבת, בעוד שיש משפחות שמוותרות על האופציה של ארוחת שישי, ובוחרות להזמין רק מנות לשבת.
בדרך כלל העלות כאן נופלת על משפחת החתן, מאחר והיא מארחת את האירוע, ועל פניו מזמינה את בני המשפחה של הכלה אל ביתם.
לעומת זאת, במקרה של עלויות לינה עבור אורחים שמגיעים מרחוק, הרי שזה תלוי משפחה. כלומר, סביר להניח שמשפחת החתן יחליטו האם לממן את עלויות הלינה עבור האורחים מהצד שלהם, בעוד שמשפחת הכלה תחליט האם וכיצד לממן את עלויות הלינה עבור אורחים מהצד שלהם, אשר מגיעים מרחוק.
חשוב לציין בהקשר זה, שיש מקרים בהם אורחים מעדיפים לוותר על האירוע מסיבות כספיות ולהגיע רק לחתונה או להיפך, הם מגיעים לחתונה ונשארים גם לשבת חתן, מאחר ומדובר בשני אירועים צמודים מבחינת לוח הזמנים.
נקודה חשובה שצריך להתייחס אליה לגבי העלויות. מאחר ומשפחת החתן היא זו שמארחת את האירוע בדרך כלל, אז נהוג שמשפחת הכלה עוזרת בהוצאות מתוך כבוד ונימוס. זו לא חובה, אך זה בהחלט נחשב למחווה יפה של רצון טוב.
בכל מקרה, העלויות לא אמורות להיות גבוהות, בוודאי לא דומות לעלויות של החתונה עצמה. על מנת לחסוך, נהוג להזמין פחות מנות או מנות הרבה יותר זולות מאשר באירוע של חתונה, מה עוד שגם כמות המוזמנים היא נמוכה יותר ומכאן שהעלויות עצמן יותר פחות משמעותיות.