מה זה שבת חתן: מנהגי השבת חתן ביהדות ובהלכה

מה זה שבת חתן?

בקרב לא מעט זוגות שעומדים להינשא, חתונה, היא רק חלק אחד, מרכזי אומנם, אך עדיין רק חלק אחד מסך האירועים שקשורים לחגיגה הגדולה של שבת חתן. שכן לצד החתונה אנחנו יכולים למצוא, כפי שאנחנו יודעים, גם אירועים נוספים, בין אם כאלה שכל צד חוגג בנפרד ובין אם כאלה שהם חוגגים ביחד, כולל עם בני המשפחה הקרובה והרחוקה. 

למשל, בין היתר, בני הזוג חוגגים ומציינים את האירוע הגדול דרך אירועים טקסיים מהמסורת העדתית דוגמא חינה, וכן הם חוגגים ומציינים את האירוע, דרך אירועים טקסיים בעלי משמעות דתית, דוגמא שבת חתן. 

שבת חתן הוא אירוע ייחודי, שכן הוא נחגג לפני או אחרי החתונה. זה תלוי באיזו עדה מדובר ומה נהוג בקרב המשפחה. חשוב להדגיש, לא כל זוג עורך שבת חתן וגם לא כל זוג עורך את האירוע בצורה דומה.

יש מקרים בהם נהוג לערוך אותו באופן מקוצר ויש כאלה שנוהגים לחגוג אותו באופן מאוד ארוך, קרי לאורך כל היום. 

לפני שנסביר מה זו בדיוק שבת חתן, צריך לומר, בשביל להכין אירוע כזה, יש צורך להתכונן היטב, בין היתר, כי נהוג להזמין אליו את כל בני המשפחה הקרובה והרחוקה, על כן יש צורך לוודא שיש להם מקום ללון בו, וכן יש צורך לדאוג לאוכל ושתייה לאורך כל האירוע. 

מאחר ואפשר להבין שהוא נערך ביום שבת ולא ביום רגיל, אז יש להיערך עם קייטרינג לשבת חתן בהקדם. 

מה הרעיון שעומד מאחורי שבת חתן וכיצד הוא מתקיים

שבת חתן הוא למעשה, השבת האחרונה לפני החתונה או הראשונה אחרי החתונה (אצל יוצא ספרד נהוג לחגוג את שבת החתן עם צאת שבע ימי הברכות, קרי אחרי החתונה ולא לפני). במהלך שבת זו נהוג שהחתן יעלה לתורה בבית הכנסת.

קייטרינג להכנסת ספר תורה

 זה יכול לקרות במקום בו הוא נוהג להתפלל או בבית כנסת בו משפחתו נוהגת להתפלל. אם אין בית כנסת כזה, אז נהוג לעלות אותו לתורה בבית הכנסת בו משפחת הכלה מתפללת. 

עם כניסת השבת, קרי ביום שישי, נהוג לערוך ארוחת קידוש, אשר על פי המסורת היה נהוג להזמין אליה את כל בני העיר. 

כיום, מן הסתם, זה לא קורה ועל כן מזמינים את בני המשפחה והחברים הקרובים, אפשר גם להסתפק רק בבני המשפחה. 

מנהגי שבת חתן בבית כנסת

בבוקר שבת, החתן מתלבש יפה ועולה לתורה בבית הכנסת, שם הוא קורא את פרשת השבוע. לאחר מכן נהוג לשיר לחתן זמירות ושירי שבת, כך נהוג ללוות אותו אל ביתו וכן לאחר מכן עורכים סעודת קידוש (או בבית הכנסת או בבית)

מנהג זה של עריכת שבת חתן לא בהכרח מתבצע בכל העדות והמגזרים, אך כן נהוג לקיים אותו עדיין בקרב קהילות חרדיות שונות.

בנוסף, נהוג לזרוק עליו סוכריות וממתקים אחרים (כפי שנהוג לעשות בבר מצווה), זאת על מנת לתת סימנים טובים לחתן ולכלה. חשוב לציין, שמנהג זה איננו מגיע על בסיס ריק, הוא מופיע אפילו בדברי התלמוד במסכת ברכות דף נ' מופיע מנהג דומה שהיו "ממשיכין יין בצִנורות לפני חתן ולפני כלה וזורקין קליות ואגוזים", כך שיש למנהג זריקת הסוכריות בשבת חתן סימוכין בהלכה. 

במהלך השבת, אחרי העלייה לתורה, נהוג לערוך שמחה גדולה בבית החתן. בין היתר, נהוג להזמין את כל בני המשפחה, החברים והשכנים לארוחה גדולה.

ההיערכות לשבת חתן

כאמור, מאחר ומדובר באירוע שנערך ביום שבת, הרי שיש להיערך אליו בהתאם. זאת אומרת:

לינה

ראשית,יש לוודא שלכל האורחים יש היכן לישון, ושהם יכולים להגיע אל בית החוגגים בצורה פשוטה ונוחה. היום, לפחות בקרב הציבור החילוני שמציין שבת חתן, הרי שנהוג שהאורחים יישנו בביתם ויגיעו ברכב, אף על פי שמדובר בשבת.

אך בקרב ציבור מסורתי ומאמין, אין זה אפשרי ולכן, או שנהוג להלין את האורחים בבית או לספק להם מקום חלופי, כמו בית מלון, בית הארחה וכדומה. 

כאן צריך להדגיש, שיש משפחות רבות שבוחרות גם לערוך את האירוע בבית מלון או בבית הארחה שניתן לחגוג בו אירועים מסוג זה. 

אוכל לסעודות

כמו כן, יש לוודא שיש בבית אוכל מוכן מספיק לכולם. לשם כך אפשר להשתמש בתנור שבת וכן להציע אוכל קר. 

אפשר להשתמש בשירותיהן של חברות קייטרינג לשבת חתן אשר יספקו מזון מוכן מראש על פי הצורך. אלה ידאגו שהכל יגיע בזמן ובמקום, כבר ביום שישי, על מנת שביום שבת יהיה אפשר להגיש אותו לאורחים והוא יישאר טרי וטעים. 

תוכן עניינים

אולי יוכל לעניין אותך?