מנהגי החינה ביהדות ובעולם

אחד הטקסים הפופולאריים ביותר בישראל, בקרב עדות מסוימות, הוא טקס החינה.

מדובר על טקס שנערך בקרב זוגות לפני חתונתם.

הטקס נועד לגרש שדים ולברך אותם לקראת המעבר מעולם הרווקות, עולם בו הם חיו כיחידים אל העולם של הזוגיות, העולם בו הם מתכוונים לחיות ביחד ולהקים משפחה. 

מנהג החינה, נהוג ומקובל בכל אזור המזרח התיכון, צפון אפריקה, קרן אפריקה וכן בהודו.

במהלך השנים הוא הגיע גם לישראל על ידי יהודי עדות המזרח ובמקרים מסוימים אומץ גם על ידי יהודים ממקומות שונים. צריך להדגיש, גם אם אחד מבני הזוג נמנה עם עדות המזרח, הרי שניתן לערוך ונהוג לערוך את הטקס, בין אם זה בבית הורי החתן או הכלה, ובין אם זה באולם או גן אירועים.

זה נכון, כמובן, גם אם הוא ממוצא מעורב (קרי אשכנזי וספרדי). 

מהם המקורות לחינה ביהדות

במשך מאות שנים היה נהוג לערוך את טקס החינה. עוד בימי קדם עמים כגון, השומרים, הכנענים, בבלים ואשורים השתמשו בטקס זה. כאמור, גם למזרח הרחוק הוא הגיע, והיה נהוג לערוך אותו בסין הקדומה וכן בהודו, שם עד היום נהוג לערוך אותו לפני החתונה. 

מבחינת ההלכה, הרי שנהוג לערוך את החינה אחרי שמסיימים את הטבילה במקווה ואת כל טקסי הרחצה.

על פי רוב, הטקס נערך לילה לפני החתונה או מספר לילות לפני.

כיום, משפחות שעורכות את החינה, לא נוהגות לערוך אותו בהכרח לילה לפני מסיבות לוגיסטיות או כלכליות, אלא הן מעדיפות לערוך אותו שבוע לפני. 

מבחינה מסורתית, היה נהוג לערוך אותו אך ורק לנשים, כאשר משפחת החתן היתה נוהגת להביא את הכלה אל האירוע, ושם היתה חוגגת את האירוע עם נשות המשפחה.

עם השנים זה השתנה, וכיום כבר נהוג לערוך אותו ביחד עם החתן, בני משפחתו וחברים קרובים. 

מלבושי החינה

במהלך הטקס, נהוג שהכלה והחתן לובשים בגדים מסורתיים של העדה אשר משובצים זהב, במקרים רבים מדובר על בגדים שעברו בירושה במשפחה.

בשלב מסוים, הזוג יישב במרכז החדר ויקבל ברכות מכל הנוכחים. הברכה מלווה במריחת צבע חינה על היד שמטרתו לספק מזל טוב לבני הזוג ולאחל להם חיי זוגיות טובה.

הסימן שיצוייר על הידיים שלהם, יהיה בדמות מפתח והוא יסמל עושר ושפע. כמו כן, הם זוכים לקבל מתנות רבות מבני המשפחה והחברים, כאשר בדרך כלל נהוג לתת תכשיטים יקרים. 

צריך לציין עוד, הטקס המסורתי היהודי כולל רמז לשלוש מצוות שהכלה אמורה לקיים, הפרשת חלה, מצוות נדה והדלקת נרות בשבת.

טקסי חינה בעולם

כאמור, טקס החינה הגיע אלינו ממקומות שונים בעולם ועל כן בכל מקום וכל עדה עושה אותה מעט שונה.

כך למשל, אצל העדה התימנית, היה נהוג לערוך את הטקס במשך שבוע ימים, אך עם השנים זה התקצר וכיום נהוג לערוך אותו במשך יום אחד.

במהלך טקס זה יבורכו הכלה והחתן בברכות לפוריות ולבן זכר, כמו כן, הכלה תאופר בידיה, רגלייה, פנייה וצווארה, כשהאיפור יסמל את סמלי הפוריות בצבעים שונים.

היום כבר נהוג לאפר את הכלה בצבעים רגילים. בדרך כלל מנהגי החינה התימנית, נהוג שהכלה מחליפה תלבושת בכל אחד משלבי הטקס. החתן לעומת זאת, ילבש בגדים שני סטים של תלבושות, שמלה מסורתית ותלבושת שנייה. הטקס כשלעצמו יכלול שירה וריקודים, ברכות וכמובן אוכל תימני מסורתי. 

חינה הודית

העדה ההודית מציינת את החינה בצורה שונה, שכן היא מבטאת את הפרידה של הבת מבית אימא ולא רק העובדה שהכלה והחתן מקימים בית חדש.

לכן נהוג לערוך תערוכה מיוחדת עבור הכלה והחתן, כשחומר החינה עשוי מדמעותיה של האם, כביכול. 

במהלך הטקס נהוג להשתמש במאפיינים שונים מהמסורת ההודית, כאשר בטקס עצמו מעורבים לא רק החתן והכלה, אלא גם כל המעורבים בחתונה, כולל השושבינים.

הטקס מלווה בשירה וריקודים, אוכל מסורתי (נהוג להשתמש בהרבה אוכל מתוק) וכן נהוג בטקס זה גם לברך חמש רווקות אחרת שמשתתפות בו, על מנת שהן יקבלו ברה וימצאו נישואין תוך שנה.

את החינה עצמה, יש למרוח על אצבע יד ימין, על האצבע בה הזוג אמור לענוד את טבעות הנישואים אחרי החתונה. הכלה נוהגת להעביר חלק מהחינה שנמרח עליה לחתן, כסמל לקשר חם ואוהב. 

חינה מרוקאית

אחד מטקסי החינה הפופולאריים ביותר בישראל כיום, הוא החינה המרוקאית.

זה נובע מהעובדה שמדובר בעדה הגדולה ביותר בישראל שעושה טקס זה. מנהגי החינה של העדה המרוקאית, היה נהוג לחגוג אותו יום לפני החתונה, כיום כבר חוגגים אותו מספר ימים לפני האירוע.

הוא מתחיל בליווי של שירים על ידי בנות המשפחה והחברות שמלוות את הכלה אל המקווה, שם מגישים עוגיות ושתייה, ובסיום הטבילה, הן חוזרות אל בית הוריה שם נערך הטקס.

האירוע מלווה במוזיקה מקורית, תלבושות מסורתיות ותכשיטים יקרי ערך. בני הזוג מלווים אל המקום בו עורכים את הטקס, שם ידאגו למרוח להם חינה כסגולה לחיים טובים וזוגיות, ושם הם יקבלו את הברכות השונות מהנוכחים.

הטקס מלווה בשירה, ריקודים ואוכל מסורתי. 

איזה אוכל נהוג להגיש במהלך טקס חינה

כפי שציינו, בכל אחד מהטקסים של כל אחת מהעדות, נהוג להגיש אוכל מסורתי, אוכל של העדה.

מן הסתם, על מנת שנוכל להציע מזון מסורתי, מקורי ואיכותי, הרי שיש צורך להזמין שירותי קייטרינג לחינה שמתמחה בהכנה והגשה של שירותי מזון מסורתיים מאותה עדה. 

לכן חשוב מאוד לבדוק, האם אכן החברה שאנחנו רוצים להזמין ממנה שירותי קייטרינג תוכל לספק לנו את המזון המתאים לאירוע שלנו.

חשוב לוודא שהתפריט מכיל הן את המזון המסורתי של העדה, ממנות הפתיחה ועד לקינוחים, כולל את כל הממתקים שנהוג להגיש במהלך האירוע.

וכן, חשוב מאוד לוודא שמדובר בחברה שמספקת שירותי קייטרינג כשר, שכן מדובר בטקס מסורתי, טקס שיש לו קשר להלכה וסביר להניח שמרבית הסועדים גם יעדיפו לאכול אוכל כשר. 

חשוב להדגיש עוד, שאנחנו יכולים לבחון אופציה להזמין מהחברה גם ממתקים עבור הטקסים המקדימים לחינה, למשל, עבור טקסי ההטבלה במקווה אשר נהוג לערוך לפני החינה. במקרים רבים, החברה שתספק שירות קייטרינג לחתונה עצמה, תספק אותו גם לאירוע החינה. 

אם אתם מעוניינים בשירותי קייטרינג כשר למהדרין באזור המרכז, אתם מוזמנים לפנות אל הצוות של חברת קייטרינג הלל. החברה תשמח לספק לכם את כל המידע הרלוונטי ולהציג בפניכם תפריט מגוון ועשיר, תפריט בשרי כשר למהדרין ברמה גבוהה מאוד. 

תוכן עניינים

אולי יוכל לעניין אותך?