שאלה שנשאלת הרבה אצלנו בקייטרינג היא "איך מתחילים?" דהיינו, איך לבצע את ההזמנה, מה אמורים לקבל בכל מנה, איך זה מגיע ועוד ועוד, לכן אנחנו שמחים להביא לכם את המדריך המלא שיסביר לכם אחת ולתמיד מה כוללים שירותי קייטרינג מה כדאי לבחור וממה כדאי להימנע!
הרכב המנה בקייטרינג
עקרונית, ע"פ רוב מנה בקייטרינג בנויה ממנת בסיס ומהוספות.
מנת הבסיס מורכבת מסלטים, תוספות חמות ומנה עיקרית, וכעת נפרטם:
מנת הבסיס בקייטרינג
סלטים
חומוס, טחינה, חמוצים, מטבוחה וכדו',בממוצע בד"כ כל סועד מקבל בין 6-7 סלטים.
תוספות חמות
בקטגוריה הזאת נכללים כל סוגי המזון שמחממים, אך הם עדיין לא עיקר המנה, כמו אורז, תפו"א, קוסקוס, מרק וכדו', בד"כ בהזמנה מגיע לכל סועד בין 3 ל-4 סוגי תוספות חמות.
מנה עיקרית
התאכל'ס, המנה הבשרית, בד"כ המנות הנפוצות הם סטייק, פרגית, שניצל, חזה עוף וכדו', ע"פ רובא דרובא כל סועד מקבל מנה בשרית אחת.
תוספות להזמנת מנה מקייטרינג
מנה ראשונה
המנה הראשונה היא הדג שמגישים לפני המנה העיקרית, בד"כ רואים אותה בחתונות, אך כמובן לא רק.
העלות הממוצעת להזמנת תוספת מנה ראשונה היא ₪10 למנה.
לחמנייה
התוספת הכי זולה By Far, בד"כ, ולעיתים אף נכללת בהזמנה, כל סועד מקבל לחמנייה אחת, לבחירת המזמין אם לחמנייה שברכתה מסוג המוציא או מזונות.
העלות הממוצעת היא בד"כ ₪1 ללחמנייה.
קינוח
התוספת הכי טעימה שיש 🙂
בד"כ קינוחי מוס (פרווה, כמובן) או פירות העונה.
כל אורח מקבל קינוח אחד והעלות הממוצעת היא בד"כ בין 5-8 ₪ למנה.
כלים חד"פ
היות וההזמנה מהקייטרינג לא כוללת סכו"ם, לפעמים למזמין אין רצון או זמן לקנות כלים חד"פ מהמכולת והוא מעדיף שהקייטרינג יספק לו את זה.
בד"כ הכלים המסופקים הם כלים חד"פ קשיחים (מהסוג היותר איכותי), וכוללים צלחת, מזלג, כפית, כוס ומפות.
העלות הממוצעת להזמנת קייטרינג עם כלים חד"פ היא תוספת של בין 6-7 ₪ למנה.
מלצרים
מלצרים שתפקידם לערוך את השולחנות לפני האירוע, להגיש אוכל לסועדים ולנקות הכל בסוף.
בנוגע לתמחור ישנו קטע מיוחד היות והוא משתנה בין קייטרינג לקייטרינג, ובין הקייטרינג לעצמו גם כן, מהסיבה שכל מלצר יכול לבקש משכורת שונה, ולעיתים הקייטרינג לא ימצא מלצר (בד"כ צעירון) שמסכים לעבוד בתמחור שלו.
בכל זאת, בממוצע על כל 25 איש יש להביא מלצר שיקבל בממוצע ₪150 על האירוע, ולכן אם יש לנו אירוע של 100 איש התמחור הוא עוד ₪600 בסה"כ.
איך המנות מגיעות
המנות שמגיעות מהקייטרינג מגיעות בד"כ בחמגשיות גדולות, והסלטים מגיעים באריזות פלסטיק גדולות
כמה זמן לפני צריך להזמין קייטרינג?
זמן ההזמנה מראש כמובן משתנה בין קייטרינג לקייטרינג, שהרי יכול להיות שקייטרינג אחד עמוס מכאן ועד באר שבע, והשני רק מחפש עבודה.
אך ע"פ רוב טווח הזמן האידאלי שיתן לקייטרינג זמן להתארגן להכנת המנה יהיה בין יום ליומיים (ימי עסקים בלבד כמובן), ובנוגע להזמנות ליום שבת יומיים התראה מראש.
ההבדלים בין קייטרינג כשר לקייטרינג כשר למהדרין
שאלה שעולה הרבה, בעיקר בקרב ציבור פחות מסורתי היא "למה להזמין קייטרינג כשר למהדרין? קייטרינג כשר זה גם בסדר!"
אומנם אכן, תעודת כשרות רגילה מספקת איזושהי ערובה לכשרות המזון אך ישנן הרבה בעיות כאשר בוחרים להזמין קייטרינג כשר:
הבדיקות של הירקות הרבה פחות קפדניות, מה שיכול לגרום לגילוי של תולעים במנות (לא נעים), בנוסף בקייטרינג עם תעודת כשרות רגילה, המשגיח לא נוכח כל זמן הבישול, מה שיכול לעיתים לגרום לכל מיני בעיות הלכתיות בנוגע לענין הכשרות, וכן הלאה, מה שאין כן, כאשר מזמינים קייטרינג כשר למהדרין, נוכל לחסוך את הבעיות הללו.
מי שרוצה יוכל לקרוא באריכות על ההבדלים במאמר של קייטרינג מאמא שמסביר את ההבדלים בין קייטרינג כשר לקייטרינג כשר למהדרין.
אוכל מוכל או קייטרינג עם מלצרים?
שאלת השאלות, והתשובה היא תלוי:
לאירועים קטנים, פחות מ-60 איש אין טעם להזמין מלצרים, בד"כ זה בסדר מצד האורחים להגיש לעצמם כל זמן שמדובר באירוע קטן ומשפחתי או באזכרה.
אומנם תמיד אפשר להזמין קייטרינג בהפקה מלאה עם מלצרים, אך לרוב זה לא משתלם והעובדה שיש מלצרים לא מורגשת כאשר הכמות היא קטנה ולכן חבל.
באירועים גדולים מ-60 איש, וכן באירועים באולמות כגון חינה, חתונה, בר מצווה או ברית מילה לרוב כן מומלץ להזמין מלצרים היות והאווירה שרוצים לתת לאורחים שונה מאשר אווירה של אירוע קטן.
כמה עולה להזמין קייטרינג עם מלצרים?
בד"כ מחיר ממוצע שמשלמים למלצרים בקייטרינג הוא בסביבות ה- 300-350 ש"ח (אל תתפסו אותנו במילה, ייתכנו שינויים בין קייטרינג לקייטרינג), אך העלות הזאת היא למלצר יחיד, בעוד שמלצר בד"כ יכול להגיש ל-30 איש, כך שאם יש לנו אירוע של 90 איש נצטרך 3 מלצרים, שזה יוצא עוד 1,000 ₪ על האירוע.
מה תפקיד המלצר בקייטרינג?
בד"כ הנהוג הוא שהמלצרים:
- עורכים את השולחנות,
- מסדרים את המפות,
- מגישים אוכל לאורחים (כמובן)
- ומסדרים את הכל בסוף האירוע כולל טיטוא (לא כולל ספונג'ה, לאניני הטעם שביניכם).
שתייה וכלים חד"פ
בד:כ לא מגיע עם מנת הבסיס, ובאופן כללי יותר מומלץ פשוט לקנות מהסופר, אך לאלו מכם שבכל זאת רוצים ראש נקי לחלוטין, תוכלו להזמין שתייה וכלים חד"פ, כל אחד מהם בממוצע עולה תוספת של כ-5 ₪ למנה.
הזמנת שתייה
בד"כ שץייה מתוקה בסיסית, כגון ג'אמפ, קוקה קולה ומיץ תפוזים ולימון.
כלים חד"פ
מכיל כלי חד"פ קשיחים, דהיינו האלו היותר איכותיים, ושוב בד"כ כאלו שניתן לקנות בסוםרמרקט השכונתי בקרבת כל אחד ואחד מכם.
איך מחשבים את כמות האוכל שהקייטרינג נותן לאורחים?
כמות האוכל משתנה בהתאם לסוג המנה, ובנושא הזה ספציפית, בשל ריבוי הדעות, יש לשאול את חברת הקייטרינג כיצד היא מחשבת איך לקבוע כמה כמות תגיע לכל סועד
מחיר המנה
מחירון קייטרינג בסיסי נע בין 45 ל-90 ש"ח למנה, לא כולל שום תוספת, בעוד שחברות קייטרינג גורמה, עם שפים מוכשרים יכולות לגבות כ-70 ש"ח למנת אוכל מוכן.
כמה עולה משלוח קייטרינג
דבר חשוב שצריך להדגיש בעניין המשלוחים, בד"כ הקייטרינג לא מחזיק נהגים שיעשו להם משלוחים, אלא נהגים פרילנסרים מציעים את שירותיהם לחברות הקייטרינג בכדי לקבל פרנסה מזדמנת.
המחירון משתנה מאוד (ובדק) בין כל עיר ועיר, ומכמות המרחק והזמן שהנהג צריך להגיע ליעד.
בד"כ מחירון משלוח קייטרינג בעיר יהיה בסביבות 100 ש"ח להובלה, כולל פריקת המנות והולכתם למקום האירוע.
קייטרינג בשבת
מעטים מאוד חברות הקייטרינג שעובדות בשבת, היות ולרוב ע"י כך שהם מבשלות מנות בשבת הם מפסידות את ההכשר שלהם.
חוץ מזה שלרוב ניתן לספק את המנה ביום שישי ולחממה בפלטה ביום שבת וזה לא יהיה מורגש כלל.
איך משלמים לקייטרינג?
תשלומים לקייטרינג יוכלו להתבצע בכמה דרכים:
- תשלום מזומן בקבלת האירוע
- תשלום בצ'ק
- סליקה באשראי
- תשלום שוטף 30
תשלום מזומן לקייטרינג
ע"פ רוב, שיטת התשלום הכי נפוצה, פשוט לשלם לנהג במזומן את כל התשלום בעת קבלת המשלוח, כמובן יש לשים לב לא לעשות זאת בסכום גבוה כדי לא לעבור על חוק המזומן.
תשלום בסליקת אשראי
בד"כ מגיע כאשר מדובר בעיסקה גדולה יחסית שחברת הקייטרינג רוצה לבטח את עצמה מפני ביטולים או תקלות כאלו או אחרות.
ומצד שני לקוח שירצה לשלם לקייטרינג בתשלומים, יוכל לעשות זאת בסליקה.
תשלום לקייטרינג בצ'ק
השיטה הכי לא אהודה על חברות הקייטרינג, בדרך כלל, חברות לא מעוניינות לקבל, אלא אם כן זה המפלט האחרון, אך כמו תמיד, זה משתנה בין חברה לחברה.
תשלום לקייטרינג בשוטף 30
בד"כ קורה כאשר חברת הקייטרינג עושה עסק עם גוף ממשלתי.
הסכמת הקייטרינג לקבל שוטף 30 מאוד תלויה בגודל החברה וביכולת הכלכלית שלה להתנהל חודש (ולפעמים גם כמה חודשים) ללא קבלת השכר.
מסקנות
עולם הקייטרינג הינו עולם מגוון, עם מלא אפשרויות, גיוון, בין במנות, בין בשירות, בנהגים, ובשירות.
הדבר המומלץ ביותר הוא לבחון את הכללים שהגשנו לפניכם כאן ולבדוק עם חברת הקייטרינג כיצד היא יכולה לעמוד בקו אחד עם הציפיות שלכם מהמנות באירוע כולל מבחינת המחיר השירות האיכות וההמלצות.
מקווים שנהניתם ואם יש שאלות נשמח לענות לכל דבר 🙂