כל אדם שמתעסק בבישול, בין אם מדובר בטבח חובב שמתעסק בכך לצרכיו האישיים בביתו, ובין אם מדובר בטבח או שף מקצועיים אשר עובדים במסעדה, בית קפה, מטבח מוסדי או חברת קייטרינג, יודע שאי אפשר להכין ארוחה טובה עם תבשילים ומנות טעימות וברמה גבוהה מבלי להשתמש בתבלינים שונים.
גם אנחנו משתמשים בתבלינים רבים בעת הכנת מנות בתפריט ההגשה שלנו, הן כשמדובר באירועי בוקר, צהריים או ערב, והן כשמדובר על קייטרינג הכולל מנות המוגשות לשולחנות, מנות במזנון, או מנות מוכנות המוזמנות על ידי מארגני אירועים בבית שלהם או במקומות אחרים.
במאמר זה נסקור 5 תבלינים שיכולים להשתלב במנות שונות וכמובן באילו מנות מתאים להשתמש בהם.
5 תבלינים שכל מטבח צריך שיהיו בו
תבלין מומלץ #1 – כמון
תבלין בצבע צהוב אשר מומלץ להתמודדות עם כאבי בטן וגזים. הוא כולל בתוכו ויטמין E ומחזק את המערכת החיסונית. הוא מוסיף טעם עדין, מאחר והצבע שלו צהוב אז הוא גם מוסיף אלמנט "צבעוני" לתבשילים.
אפשר להוסיף אותו לבשר, בפרט לעוף, הן בשביל הטעם והן בשביל הצבע, כדי להוסיף לו חיות. ניתן להוסיף כמון גם לאורז ותבשילי קטניות נוספים, חומוס, טחינה ועוד שורה ארוכה של תבשילים בבישול עדין.
תבלין מומלץ #2 – כורכום
תבלין שנוצר משורש הצמח, ונחשב לקרוב במובנים מסוימים לתבלין הגינג'ר שאף הוא מאוד אטרקטיבי להרבה מאוד תבשילים (מוסיף טעם מעט פיקנטי). כורכום הוא תבלין עדין, יש לו יתרונות נגד מחלות לב וכלי דם, והוא יכול לבוא בצורה נהדרת עם תבשילים מטוגנים. נהוג להוסיף אותו לשמן בשביל לשמור על האיכות שלו.
תבלין מומלץ #3 – פפריקה
אנחנו יכולים למצוא פפריקה חריפה אשר מיוצרת מצ'לי טחון וכן פפריקה מתוקה אשר טוחנים אף הוא מצמח זה אך בלי גרעינים. מדובר בחומר מאוד דומיננטי. הוא מועיל בכל מה שקשור לכולסטרול החיובי, איזון הכולסטרול בדם וכן לכמות ויטמין A בדם.
אפשר להוסיף פפריקה מתוקה וחריפה הן למרקים, רוטב עגבניות ובשרים. מדובר בחומר אדמדם, ולכן הוא גם מוסיף לתבשילים. חשוב לציין, אם מוסיפים הרבה ממנו, הוא יכול להיות מאוד חריף ומי שלא יכול לשאת את הטעם יתקשה לאכול אותו.
תבלין מומלץ #4 קינמון
נהוג לחשוב שקינמון הוא תבלין המיועד רק למאפים מתוקים אך זה לא מדויק. הוא יכול להטעים למגוון רחב של תבשילים ומנות, כולל קפה, דייסות, יוגורטים ואף תבשילים מלוחים. הוא מכיל כמות סוכרים סבירה וזו אחת הסיבות מדוע אנשים שיש להם סוכרת בוחרים להשתמש בו. מדובר בתבלין עם ריח חזקה יחסית והוא נחשב מאוד אפקטיבי לשימוש במחלות וכאבי גרון. יש מי שמוסיף אותו לקפה ומשקאות אחרים.
תבלין מומלץ #5 – ציפורן
תבלין המופק מפרחים של עץ בשם זה. לרוב משתמשים בתבלין באופן טחון. הוא מאוד אפקטיבי הן לצרכים נפשיים והן לצרכים בריאותיים שונים. השימוש בו יכול להתבצע בדרכים שונות. נהוג להשתמש בו במשקאות שונים (דוגמא חליטות תה) אך ניתן להשתמש בו גם בעוגות, קינוחים, זאת מאחר ומדובר בתבלין מתוק מעט.
תבלינים וקייטרינג – סיפור אהבה
מעט התבלינים שציינו, ישנם עוד מספר תבלינים שנחשבים פופולאריים ושכיחים, תבלינים שכולם מכירים אותם כך או אחרת. למשל, פלפל שחור (גרוס או טחון) אשר יכול לשמש לכל מנה בה רוצים להוסיף מעט חריפות, אותפ אפשר לרכוש מחברת תבלינים.
כמו כן, אפשר למצוא תבלינים כמו אורגנו וזעתר, המתאימים למאפים (פיצות), חומוס/טחינה, לחמים.
כמו כן, אנחנו יכולים למצוא היום תבלינים ספציפיים עבור בשר, דגים ועוד. מדובר בתרכובות של חומרים שונים שיוצרים תבלין שנותן למנה טעם מיוחד משלה.
מעבר לשאלה איזה תבלין נרצה לשים במנה כזו או אחרת, עלינו להקפיד על המינון שלו. אם לא נקפיד על כך, הרי שהטעם שלו יהיה חזק יותר מטעמים אחרים.
בין אם של תבלינים נוספים שנרצה להוסיף למנה ובין אם זה של החומר העיקרי ממנו עשויה המנה. זה כמובן ישפיע על הטעם ועל היכולת שלנו ליהנות ממנה.
לפני סיום נציין, הרבה פעמים האיזון מתבצע על ידי שימוש במרכיבים נגדיים. למשל, אם אנחנו משתמשים בתבלין חריף אז אפשר להוסיף תבלין מתוק בשביל להוריד את החריפות, אם אנחנו בוחרים להשתמש עם ריח מסוים, נבחר בתבלין עם ריח אחר בשביל לאזן אותו.